Dette er et utdrag av papiboken 'Friluftsliv året rundt' ISBN:9788292520017 som har solgt i 19.000 eks.
Kjøp papirboken direkte fra forfatteren her, på SMS: 481 49 214 eller i bokhandelen her.

Papir versjon

Bla i boka

Gratis e-bok

Startsiden

NaturTIPS

Jeger

Friluftsliv


New Zealand

Innhold

Bruk RSS til å abonnere på og lese naturTIPS nettstedet RSS naturTIPSMat på tur og turproviant

Home ] Up ] Kokeboka ] Plukking av måsegg. ] Molte og moltebær ] Sopp ] Ville matplanter ] [ Villmarksteking ]

 

 

Gjedde, en av de fineste matfiskene vi har.

Bålet er ofte symbolet  

på villmarksromantikk og turglede. Bålet gir stemning, selskap, underholdning, tidsfordriv, brukes til tørking og reparering av utstyr og ikke minst til å lage mat over. Prøv å dra på tur uten annen kokeredskap enn fyrstikker, metallfolie, kniv og sag. Du skal se at du kan lage minst like god og spennende mat under enkle forhold som hjemme.
I artiklen Vi slår leir, finner du tips om bål og båltyper.
Vent til bålet er brent ned, da er varmen sterkest, du slipper sur røyksmak og soting av maten. Likeledes blir maten også raskere gjennomstekt. Steker du mat over flammer, blir maten gjerne brent utvendig, og er nesten like rå innvendig.

Grill

Betyr rist. Du kan lage en slik rist ved å flette sammen greiner av friske løvtrær. Hvis du fletter den dobbelt, kan du snu risten i stedet for maten. Mer holdbar er en rist av metall. Den kan du lage av finmasket hagegjerde, tynne jernstenger eller tykk ståltråd. Bruk ikke sinkbelagte materialer. Det er giftig. Vent med å legge over risten til bålet er brent ned til glør. Smør risten med fett så slipper du at maten brenner seg fast. Rødglødende rist er heller ikke bra. Da svir maten seg fast.

Spidd

Spidd kan du bruke til alle matretter og er en koselig måte å lage mat på. Skal du steke smågris eller andre dyr og fugler, bør spiddet være av metall og ha sveiv. Det legges over bålet i to kløftete grener. Vend jevnlig på steken og pensle med fett eller marinade. Et 15 kilos lam trenger fem til seks timers steking, så forbered middagen i god tid. Mindre stykker kjøtt eller epler, poteter og fisk steker du på spidd som du stikker i bakken rundt bålet. Prinsippet for en vellykket steking er at du først steker med meget sterk varme nært glørne, slik at det dannes en skorpe som lukker porene og holder på kjøttsaften. Deretter flytter du maten litt lenger unna varmen, slik at det blir en jevn fin gjennomsteking.
Husk å vende maten jevnlig slik at den blir jevnt stekt. Poteter kan du legge rett i glørne eller grave ned i asken. Fisk stekes til den slipper fra benet. Du kan gjerne pensle maten med olje eller smør for å holde den saftig under stekingen.

Kabob

Kjøtt
Poteter
Løk
Skjær kjøttet i en centimeter tykke og to til tre centimeter brede skiver. Skjær poteter i skiver og kløv en løk på tvers og ta ut ringene. Tre inn en kjøttbit, en potetbit, en løkbit også videre inntil spiddet er fullt. Grilles over bålet og snus jevnlig.

Fylt brødskalk

Brødskalk eller rundstykke
Egg
Melk
Skinke eller salami
Salt

Ta ut innmaten av en brødskalk eller et halvt rundstykke. Ha i ett egg, to skjeer melk og litt salt. Du kan også ha i skinkebiter eller andre ting som stekes fort. Stikk skalken inn på en kløftet gren og stek over bålet til innholdet er stivt.

Egg i konvolutt

Egg
Konvolutt
Smør en konvolutt inni med smør. Tøm egg inn i konvolutten. Lim konvolutten igjen rundt en frisk pinne som holdes over glørne.

Varme stener

Du kan gjøre opp bålet på en stenhelle, la det brenne ned, børst vekk asken og kok og stek på den. Du kan også finne en noenlunde tynn flat stenhelle eller stenplate å fyre under. Det er fort gjort at stenhellen som du fyrer under sprekker, men ofte går det bra.
Stenheller som er omkring fem centimeter tykke holder best. Stenhella bruker du på samme måte som stekepanna hjemme på komfyren. Ha på litt smør og stek fiskefileter sammen med løk og grønnsaker.

Bakervarer

Ta med mel, gjær, sukker salt og olje og lag brøddeig etter oppskriften som står på mel- og gjærpakken.

Indianerbrød

Rull håndfull store deigklumper ut til lange tynne pølser som er omlag to centimeter tykke. Pølsa snurres rundt en pinne og stekes over glørne til den løsner fra pinnen. Tilpass varmen så den ikke blir svart men får en fin gylden farge.

Lappekake

Lager du ved å trykke ut deigen til en èn til to centimeter tykk pannekake i bunnen av en stekepanne. Prikk den med en gaffel og stek den et par minutter i sterk varme rett over glørne, før du setter pannen på høykant ved siden av varmen. Snu kaken jevnlig i pannen. Denne brødtypen brukes mye av samer og skogsfolk. Den blir best når den stekes over glohaugen. Du kan steke på en varm stenhelle i stedet for i stekepanne. Lag bålet på en stenhelle og sop vekk glørne når du skal steke, eller legg en stenhelle på noen stener over bålet.

Brød i papir

Kna ut deigen og bak ut fem til åtte centimeter tykke brød. Pakk brødet inn i mange lag avispapir. Brett hvert lag papir godt inn i endene. Det innerste papirlaget bør være bakepapir, slik at du klarer å løsne det etterpå. Før det innpakkede brødet kommer på glørne legger du et i vann slik at alt papiret blir vått. Grav det ned i glohaugen og dekk det godt til. Etter en halvtimes tid, når papiret nesten er gjennombrent, er det ferdig. I stedet for avispapir brukte våre forfedre store blad. Du kan også bruke denne metoden på kjøtt og fisk.
En varm stenhelle er en ideell bakstetakke hvor du kan lage fine lomper og lefser. Pannekaker kan du også steke. Bare sørg for at hella er varm nok og røren ikke for tynn.

Lompe

Til lompe bruker du potetmos fra pose eller aller helst mos av kokte poteter. Tilsett litt mel og salt og elt det til en fin deig som du former med en flaske eller med håndbaken til tre millimeter tykke lomper. Stekes på stenhella og snus til de er pent brune og tørre på begge sider

Indisk brød

25 gram gjær
Tre desiliter selters eller farris
En spiseskje olje
En teskje salt
En teskje natron
Syv til åtte desiliter hvetemel.
Rør ut gjæren i litt av seltersen. Varm opp resten av væsken til 37 grader. Bruk mesteparten av melet og bland alle ingrediensene til en deig som skal
heve i ca 30 minutter. Kna deretter i resten av melet. Form til en pølse som deles i 15 biter. Klem ut bitene til en centimeter tykke lapper som heves i ytterligere 30 minutter. Stek de på stenhellen til de blir brune og gyldne som lomper og luftige og oppblåste. Serveres lunkne med smør eller som bakverk til middagen.

Appelsinkake

To desiliter mel
En teskje vaniljesukker
En desiliter sukker
1½ teskje bakepulver
Alle ingrediensene eltes til en deig sammen med èn desiliter melk og 50 gram smeltet margarin. Hul ut en appelsin og hell i deigen. Stekes i glørne fra bålet.

Egg i mose

Pakk inn egget i våt mose eller vått avispapir og legg det i glørne eller helst på en varm stenhelle. Etter fem til ti minutter er det ferdig kokt. Er stenhella flat og varm nok, kan du steke egg rett på hella. Eventuelt med litt smør på først. Du kan også bruke ei brødskive. Ta ut innmaten og legg ringen av skorpa på stenhella. Slå egget inne i brødringen og du får et fint tykt speilegg.
En pinne spikkes meget tynn. Med en spiss kniv lager du forsiktig et lite hull i hver ende. Tre egget på pinnen. Stekes seks til syv minutter over glørne i bålet. Forsiktig så ikke varmen blir for sterk. Da eksploderer egget. Du kan også legge egget seks til syv minutter i asken etter at du har fyrt kraftig. Det er fort gjort at det sprekker, men venter du til det er hardkokt, går det bra allikevel.

Dampkoking av poteter

Pakk små poteter inn i våt mose og legg dem på stenhelle mellom glørne. Skal du koke mange poteter må du fyre på stenhella eller legge en stenhelle over bålet som du fyrer under.

And i leire

Er du på et sted hvor det er naturlig leire, kan du tilberede fuglen på en spennende måte. Ta ut innvollene på anden, rypa eller skogsfuglen, men la fjærene sitte på. Fyll buken med godt snadder som oppskårne epler, svisker, rosiner, mandler, pærer og hva du ellers har tilgang til. Legg også inn en smørklatt før du surrer igjen buken med en hyssing. Surr også bena inntil kroppen. Legg et to centimeter tykt leirlag rundt hele fuglen. Du må ha et bål med en tykk haug av glør som fuglen graves ned i og dekkes til. Når det etter en times tid er store sprekker i leira, er den stekt ferdig. Når du slår i stykker leirklumpen følger fjærene med og fuglen er klar for servering. Fisk og kjøtt kan tilberedes på samme måte.

Fugl på spidd

Fyll buken på fuglen med grønnsaker, krydderurter, frukt, nøtter og hva du måtte ha for hånden.
Heng den på en pinne eller stang over ilden og vend den ofte. Pensle gjerne med fett, så slipper du at den blir tørr. Du kan også surre fast bacon eller spekk rundt fuglen.

Blodpølse

Har du akkurat felt en rein, hjort, elg eller ett rådyr, kan du lage en tradisjonell finsk og samisk blodpølse.
Vreng tarmene på reinen. Vask dem i sne eller vann. Fyll dem med blod. Knytt igjen og kok dem. Rør snø i blodet, så slipper du at det klumper seg. Du kan sile blodet for å få ut klumper. Du kan også blande blodet med lettkokte havregryn. Reinsblod tåler å fryse uten at smaken blir dårlig.

Fisk og skalldyr

Skjell steker du på en stenhelle eller rett i glørne. I skjellet er det nok vann til at det kokes. Plukk kun skjell i måneder med «R» hvis du bor sør for Trøndelag fylke. I Nordland, Troms og Finnmark kan du plukke skjell hele året. Skjellet er levende når det lukker seg når du tar på det. Legg det levende og lukkede skjellet på en glovarm stenhelle eller rett ned i glørne. Når skjellet har åpnet seg 45o er det ferdig kokt.
Fisk renses og legges rett på glørne, på en stenhelle eller tres på en kløftet pinne. Stek først på sterk varme for å få en sprø skorpe som holder på kraften og deretter gjennomstek på svakere varme. Krydre først når fisken er ferdig stekt. Salt trekker ut kjøttsaften, og mange kryddere mister mye av aromaen når de stekes. Fisk på over ½ kilo bør skjæres i biter, ellers er det vanskelig å få det gjennomstekt uten at ytre partier blir brent. Snu fisken ofte slik at den stekes jevnt. Fyll gjerne buken på fisken med krydderurter, grønnsaker, sopp og smør.

Steking i metallfolie

Metallfolie åpner for en rekke variasjoner til matlaging på tur. Fortrinnet med folien er at du beholder all kjøttkraften. Fisk lager du best ved å ta ut innvollene og vaske den godt. Deretter fyller du buken med grønnsaker, krydderurter, sopp og smør før du pakker den helt tett i flere lag metallfolie. Pakken graves ned i glørne og godtgjør seg i 20 til 60 minutter, avhenig av størrelsen på fisken og hvor sterk varmen er. En kylling kan du klippe i to og pakke hver del inn i metallfolie. Etter 45 til 60 minutter blant glørne er den klar. Husk å pakke den sammen med frukt, grønnsaker og krydderurter for å få fram villmarkssmaken.
Prøv med 300 gram grovmalt kjøttdeig. Salte og krydre etter behov. Hvis du er ekstra sulten kan du skjære opp poteter og grønnsaker i små terninger og elte inn. Spe med melk eller vann så deigen ikke blir tørr.
Pakk deigen helt tett i folie og stek i glørne 15 til 30 minutter.
Ta en stor løk eller potet, skjær den i to og hul ut halvdelene. Fyll hulrommene med kjøttdeig og sett halvdelene sammen igjen. Pakkes i folie og stekes i glørne i 15 minutter.
En knakkpølse skjæres langs midten og i snittet legges ostebiter, agurk, sjokolade og tomat. Pakkes i folie og stekes i glørne i ti minutter.
50 gram karbonadedeig stekes i folie i åtte minutter.
Kjøtt, poteter, grønnsaker, sopp, fugl og bakverk kan tilberedes i metallfolie på mange fantasifulle måter. Husk å tilsette godt med smakstoffer som krydderurter, sopp grønnsaker og
smør. Da utnytter du denne tilberedningsmåten best.

Eple i brød

Kjevle ut brøddeig til en tynn lefse. Stek et eple på spidd i fem minutter. Legg eplet oppå deigen og pakk den tett rundt eplet. Pakk det hele inn i metallfolie og stek det i glørne.

Bananburger

En banan
To smurte brødskiver
Sukker og kanel
Strø sukker og kanel på siden som det ikke er smør på, og legg denne siden mot bananen. Klem brødskiven rundt bananen med smørsiden ut og pakk det hele inn i metallfolie og stek det i glørne.

Poteteventyr

Bruk en stor potet. Skjær av hatten og hul ut poteten innvendig. Hell i ett egg, litt salt, skinke og fleskebiter i hullet. Sett på lokket igjen og pakk det inn i folie. Stekes i glørne.

Ta med folien hjem.
Den skal ikke gjemmes
under stener, graves ned
eller ligge igjen i bålgrua.

 

Bok anmeldelse

Google Books
    ©    Tekst Bilde Trykksak As    |     +47 481 49 214    |    [email protected]   |   http://Kontakt.TBT.as